24.5.14

Εις Υγείαν


Την Τρίτη στις 20 του μήνα πήρα τα καινούργια μου γυαλιά και ξανάρχισα να γράφω.
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα ΙΚΑ που δικαιολογούσε γυαλιά κάθε 2 χρόνια. Μετά ο κ.Λοβέρδος και το ΙΚΑ γέννησαν τον ΕΟΠΥΥ. Πότε ακριβώς βελτιώθηκε η όραση των απανταχού πολιτών ανά την ελληνική επικράτεια αδυνατώ ν’ αναφέρω. Τότε ήταν όμως που τα 2 έγιναν 3. (Για τα χρόνια που δικαιούται ο ασφαλισμένος γυαλιά μιλάμε…)
Ο υπουργός Υγείας άλλαξε, η αναβάθμισή μας συνεχίζεται και μεταξύ άλλων και η όρασή μας κατάφερε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και πλέον χρειαζόμαστε νέα γυαλιά κάθε 4 χρόνια.
Αυτά έτσι για την ιστορία…
Η ευτυχία θα ξεχείλιζε από κάθε μου κύτταρο εάν όλα σταματούσαν εδώ.

Μαζί με την είσοδο του 2014, ήρθαν και τα νέα για το καινούργιο φάρμακο και την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Χαρήκατε; Κι εγώ.
Αρχικά τουλάχιστον…
Μετά άσκησα τα όρια αντοχών της υπομονής μου για να κάνει την είσοδό του στην Ελλάδα. Μάταια.
Τα κονδύλια που μπορούσαν να διατεθούν αρκούσαν μόνο για μία επιτροπή υποδοχής. Δόθηκαν λοιπόν για την επίσκεψη της κ.Μέρκελ και αναβλήθηκαν όλες οι υπόλοιπες!
Στη συνέχεια έμαθα πως μπορώ να κάνω ειδική πρόσκληση και μπήκα σε ρυθμούς ενασχόλησης με τις τυπικότητες της ανάλογης γραφειοκρατικής διαδικασίας.
Με άλλα λόγια
Το ελληνικό κράτος, το υπουργείο Υγείας, οι επιτροπές του, ο ΕΟΦ και ο ΕΟΠΥΥ έχουν σιωπηλά συναποφασίσει ότι τα νέα φάρμακα που έχουν υψηλό κόστος δεν θα εισάγονται στη χώρα και μέσα από άνευ προηγουμένου κωλυσιεργίες, οι αντίστοιχες διαδικασίες χρονίζουν παραβιάζοντας τα δικαιώματα των πολιτών στην υγεία και συχνά ακόμα και τη νομοθεσία.
Την ίδια στιγμή, ο ιατρικός κόσμος δηλώνει την κατανόηση του για την οικονομική κατάσταση της χώρας και περιορίζεται στο να ζητάει την εξαίρεση συγκεκριμένων ομάδων ασθενών που η υγεία τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Έτσι καταλήγουμε στις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού του ΕΟΠΥΥ, που αποφασίζουν αν θα γίνει εισαγωγή του φαρμάκου για τον τάδε ή τον δείνα ασθενή επειδή βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.

.......
Ο δρόμος για την επιτροπή φαρμάκων είναι μακρύς. Η ουρά μοιάζει ατελείωτη. Όλοι περιμένουν να καταθέσουν ένα πάκο χαρτιά που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα κάποιου φαρμάκου.
Ο χώρος αναμονής, ήτοι, ο διάδρομος έξω από το γραφείο του αρμόδιου υπαλλήλου στερείται καθισμάτων, οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων πάνε κι έρχονται, οι ευκαιρίες να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο αυξάνονται και παρόλο που το κλίμα ενίοτε ευνοεί την πυροδότηση μικρών εκρήξεων, περιχαρής κάποια στιγμή φτάνεις στο άνοιγμα της πόρτας του γραφείου για να ελεγχθεί η χαρτούρα που κουβαλάς, να πάρεις αριθμό πρωτοκόλλου και να μπεις σε νέα λίστα αναμονής: εκείνων που περιμένουν απάντηση…

Σε περίπτωση που πάρεις αρνητική απάντηση αντιμετώπισέ το θετικά. Σκέψου ότι η υγεία σου δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και αυτό το εγγυάται η επιτροπή του ΕΟΠΥΥ!

Και εις άλλα με υγεία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: