27.10.11

"Περιπέτειες στο δρόμο της εξαφάνισης του ΙΚΑ" 
 4ο τεύχος



Ημέρα Παρασκευή: Ελεύθερο πρόγραμμα και μια χαλαρή καθώς φαίνεται μέρα, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισα να κατεβάσω τα σκουπίδια.
Μια ειδοποίηση για παραλαβή συστημένου με περίμενε στην είσοδο της πολυκατοικίας. Ανέσυρα από το ντουλαπάκι εκτάκτων αναγκών πρόληψης εγκεφαλικού ότι μπορούσα να βρω πιο εύκαιρο από το υβρεολογιό μου. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ο ταχυδρόμος δεν μπήκε στον κόπο να χτυπήσει το κουδούνι και όλο το σύμπαν έχει συνωμοτήσει να μου βάζει τουλάχιστον μια τρικλοποδιά τη μέρα.
Πάλι καλά που η καλή μου φίλη, η κ.Β., είχε ασχοληθεί με τα υπόλοιπα γραφειοκρατικά και κουβαλήθηκε παρέα με την εξουσιοδότησή μου, άλλες δυο φορές στο κτίριο των θαυμάτων της οδού Πειραιώς, μέχρι να καταφέρουν οι γνωματεύσεις και τ' αντίστοιχα τους συνοδευτικά να έχουν όψη που ν' αρέσει.

Τη Δευτέρα βρίσκομαι στο ταχυδρομείο. Η αναμονή που αναγράφεται στο χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας είναι 35’. Πάλι καλά. Θα μπορούσε να ’ναι και χειρότερα. Κάποια στιγμή ένας εξυπνότερος από μένα πάει στον προϊστάμενο και ζητάει να εξυπηρετηθεί εκτός ουράς επειδή ήθελε να παραλάβει ένα συστημένο. Ακολουθεί μια μικρή λογομαχία του τύπου και τα συστημένα στην ουρά εξυπηρετούνται κύριε… μα όχι τα συστημένα είχαν πάντα προτεραιότητα… και τελικά ο προϊστάμενος αποφασίζει να τον εξυπηρετήσει. Αυτό ακριβώς περίμενα για να σηκωθώ από την καρέκλα μου, λέγοντας πως οι υπόλοιποι δεν είμαστε μ… να περιμένουμε, με αποτέλεσμα ο προϊστάμενος ν’ ανοίξει έναν γκισέ για τα συστημένα.
Όταν τελικά παραλαμβάνω το συστημένο μου που δεν ήταν άλλο από την ειδοποίηση για την επιτροπή, στην οποία φαίνεται στον φάκελο ότι πρόκειται για επιστολή που απευθύνεται σε άτομο με αναπηρία, κάνω θέμα το γεγονός ότι με κουβάλησαν στο ταχυδρομείο επειδή ο ταχυδρόμος δεν μπήκε στον κόπο να χτυπήσει το κουδούνι και η εντελώς άσχετη απάντηση του απαθέστατου προϊσταμένου ήταν πως άλλη φορά μπορώ να ζητάω να εξυπηρετηθώ εκτός ουράς.
Συμβαίνουν αυτά… σχολιάζω ως αποστασιοποιημένος παρατηρητής.

Το πρωί της Τρίτης χτυπάει το κουδούνι.
-      Παρακαλώ, απαντάω στο θυροτηλέφωνο.
-      Ταχυδρόμος. Έχετε ένα συστημένο. Σε ποιον όροφο είστε;
Απαντάω και ανοίγω.

Παραλαμβάνω το συστημένο, το οποίο ήταν νέα ειδοποίηση από το ΙΚΑ, και το απίστευτο: στη νέα ειδοποίηση το ραντεβού με την επιτροπή ήταν δυο μέρες νωρίτερα. Δεν μπορώ να κάνω καμιά λογική υπόθεση κι η φαντασία μου αρχίζει να οργιάζει:
- Πότε και πώς κατάφεραν να εξοντώσουν τα ραντεβού δύο ημερών;;;
- Μήπως θα λαμβάνω ένα συστημένο κάθε μέρα με νέο ραντεβού όλο και νωρίτερα, ως τη στιγμή που το συστημένο θα λέει: “Λυπάμαι. Χάσατε το χτεσινό ραντεβού σας”;;;
- Ή μήπως πρόκειται για ένα ακόμα θαύμα;;;



Το 2010 στο ΙΚΑ υπήρχαν 135.702 συντάξεις αναπηρίας, ποσοστό 11,7%, στον ΟΓΑ 126.152, ποσοστό 16,58% και στον ΟΑΕΕ 32.595, ποσοστό 10,6%
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι έως το 2012 τα ποσοστά να περιοριστούν στο 9% στο ΙΚΑ, στο 12% στον ΟΓΑ και στο 8% στον ΟΑΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης η πολιτεία οφείλει ως το 2020 να έχει εναρμονίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων με το αντίστοιχο του μέσου όρου της Ε.Ε., που δεν υπερβαίνει το 7%-8%. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η μείωση των δαπανών για αναπηρικές συντάξεις έφτασε το 6,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: